Пускат пощенската марка, посветена на възстановяването на Трапезица

Спeциaлнa пoщeнcкa мapкa нa блoк, пocвeтeнa нa pecтaвpиpaнaтa кpeпocт “Tpaпeзицa”, кoятo щe бъдe oткpитa в Дeня нa Нeзaвиcимocттa, пycкaт Миниcтepcтвoтo нa тpaнcпopтa, инфopмaциoннитe тeхнoлoгии и cъoбщeниятa и ДTП “Филaтeлия”.

Блoкът e cъвмecтнo издaниe мeждy Бългapия и Азъpбeйджaн. Пpичинaтa e, чe cpeдcтвaтa зa възcтaнoвявaнeтo нa хълмa нa cтoйнocт нaд 2,5 млн. лв. бяхa дapeни oт фoндaция “Гeйдap Алиeв”, нeйн пpeзидeнт e cъпpyгaтa нa пpeзидeнтa нa Азepбaйджaн Илхaм Алиeв – Мeхpибaн. Хyдoжник нa пpoeктa e Taтянa Узyнoвa.

Филaтeлиcтитe ca кaтeгopични, чe пoдoбни cъбития ca изключитeлнa pядкocт и ca oгpoмнo пpизнaниe зa Вeликo Tъpнoвo.

Вaлидиpaнeтo нa мapкaтa щe бъдe извъpшeнo нa 22 ceптeмвpи във Вeликo Tъpнoвo в пpиcъcтвиeтo нa Алиeвa.

Пускат пощенската марка, посветена на възстановяването на Трапезица

Източник: Dnesbg.com

Татяна Узунова: Пощенската марка свързва културните и историческите традиции на България и Азербайджан чрез тяхната символика

Художничката Татяна Узунова пред Агенция „Фокус” във връзка с валидирането на създадената от нея българо-азербайджанска пощенска марка в историческата местност „Трапезица”.

„Фокус”: Г-жо Узунова, днес в Търново в историческата местност „Трапезица” бе валидирана пощенска марка, на която автор сте вие. Може ли да ни разкажете повече за нея?

Татяна Узунова: Благодаря на посолството на Азербайджан, в лицето на г-жа Наргиз Гурбанова и на Съюза на българските филателисти за високото доверие, което ми бе оказано при възлагането на работата по съвместното издание българо-азербайджанска марка. Това е голямо предизвикателство за всеки художник, вид миниатюра, на която трябва да се съберат много различни неща, основно символи, които изразяват съответно темата на марката.

Това е вид миниатюра, на която трябва да се съберат много различни неща, основно символи, които изразяват съответно темата на марката. Въз основа на марката нарисувах Царевград Търнов, като историческа и културна столица на България, която обединява Трапезица, Арбанаси, Царевец и остава позната по целия свят. Освен Търново и лъвът е символ на българската държавност. Той присъства във всички държавни символи във всяко историческо време.

За мен е особено важно да отбележа още два акцента. Сред приоритетите си фондация „Гейдар Алиев” поставя специален акцент върху взаимно обогатяване на различните културни ценности между цивилизациите, разширяване на диалога между народите и съхраняване на традициите. Вторият важен акцент е разбира се културно-историческата столица Царевград Търнов. Остана ми само да свържа двете теми заедно. Направих го, чрез културно-историческите корени на двете държави. Избрах елементи от азербайджански килим и българската шевица. За мен беше интересно да разбера, че азербайджанският килим е едно от традиционните старинни изкуства на държавата. Азербайджанският килим е представен в голям брой музеи по целия свят – Ню Йорк, Бостън, Филаделфия, Париж, Ватикана и др. Освен елементи от азербайджанския килим исках да вкарам друг много важен елемент от културата на Азербайджан – бута. Това е традиционен азербайджански символ във вид на капка, символизиращ изображение на огън. Самата дума на български също означава огън. Разбира се това е съчетано с българската шевица, както и наши носии – едно от най-ценните ни достойнства и постижения в културно отношения. Шевицата е израз на богатата душевност, художественост и творчески заложби на България.

По този начин обединих историческия и културен пласт на двете държави в нови културни ценности. Това беше идеята на марката, която създадох.

Валидираната днес българо-азербайджанска съвместна марка е издадена както на български език, така и на азербайджански.

Любомира НИКОЛОВА

Източник: Focus-news.net