Академик Георги Марков: Книгата „Руски паметници от Освободителната война” трябва да бъде разпространена във всяко читалище

София. С кръвта на загиналите руски войници и офицери стана възможно възстановяването на българската държава на картата на Европа. Затова трябва да опазваме техните паметници. Това каза академик Георги Марков, директор на Института по история в Българската академия на науките, на представянето на том 2 на книгата „Руските паметници от Освободителната война 1877 – 1878 г.”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на академик Марков – в книгата има паметници на българските опълченци, на румънските войници, загинали при Гривица, на други. Но най-много загинали са сред нашите братя руснаци, което личи и от тази книга. Затова смятам, че тази книга трябва да бъде разпространена във всяко читалище. Във всекидневието отминаваме паметниците, сещаме се за тях на 3 март, а те са ни пред очите – посочи академик Марков.

Огромно впечатление ми направи, че много от гробовете са в дворовете на църкви и манастири, а знаем, че там са погребвани най-скъпите хора. Също – братските могили на отделните полкове – в тях са погребвани по 80 войници, 150 войници, 200 войници, безименни, които не са изписани на паметниците. – каза академик Марков.

Искам да поздравява г-жа Узунова, тя е обиколила България, снимала е тези паметници. Това е и художествена фотография – успяла е да представи паметниците на фона на красивата българска земя. Текстът също е много достоверен; има цитати от различни епохи. Направи ми впечатление речта на цар Борис ІІІ при откриване на Паметника на свободата. Въпреки че цар Борис ІІІ има особено отношение към болшевишка Русия, той държи една реч, която е много далеч от политиката, и в която казва: Ние, българите сме русофили, защото тук са загивали руски войници за нашата война.

По думите на академик Георги Марков – едно е – голямата политика на руските императори към топлите морета, но Руско-Турската война е предизвикана от пепелищата на Априлското въстание. Най-големите руски умове са доминирали тогава в руското обществено мнение в защита на българите. Александър ІІ, който е помнил Кримската война, и първоначално не е склонен да воюва, в своя манифест пише, че руският народ ще спаси своите правоверни братя, братя славяни. Горещо препоръчвам книгата, каза академик Георги Марков.