Книгата „Каймакъ-Чаланъ“ на президента на Радио и Агенция „Фокус”Красимир Узунов бе представена в Плевен

Плевен. При огромен интерес премина представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ” на президента на Радио и Агенция „Фокус” Красимир Узунов в Плевен. Церемонията по представянето започна с военна възстановка, представяща униформите и бойното снаражение на българските войници, участвали в Първата световна война. Книгата бе представена вече в градовете Добрич и Каварна. При премиерата й в Плевен адмирал Пламен Манушев посочи, че книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е монументален труд за битка, която незнайно как сме забравили.

Книгата „Каймакъ-Чаланъ“ обхваща един много малък период от Първата световна война(1914-1918 г.) и описва периода от включването ни във войната от 1 октомври 1915г. до 5 октомври 1916г. По думите му дори във военните среди малцина са тези, които са знаели какво се е случило там по време на епичната битка. „Благодарение на инициативата на Агенция и Радио „Фокус“ започнаха да звънят роднини на загиналите на Каймак-Чалан. Малко хора знаят къде са загинали дедите ни. Книгата започва с „Прелюдията“, с началото на включването ни във войната. На 23 октомври 1915г. 8-ма Тунджанска и 9-та Плевенска дивизия превземат Ниш. По невероятен начин авторът е описал отношенията между армиите на бойното поле. Ген. Жеков е бил невероятен военачалник, това не е само виждане на автора Красимир Узунов”, посочи адмирал Манушев.

Книгата „Каймакъ-Чаланъ” описва умението на българския войник да воюва, както и невероятните отношения между командир и войник. Те именно са представени художествено. По този начин фактите, базирани на сводки, писма и санитарни книги оживяват. „Бог да ги прости всички паднали герои. Надявам се да ни простят пълната забрава. Гробовете им са неизвестно къде…Едно мистично място е Каймак-Чалан. От едната страна Гърция, от другата Македония, старите хора не се качвали там, защото още се чуват гласовете от там“, подчерта Манушев.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че написването на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е съвременен патриотизъм. Тя пожела на автора Красимир Узунов да не спира с първи том. Цачева каза още, че след като е видяла книгата, е разбрала, че тя не е просто хроника и изрази учудването си от умението на автора да пише за кости, сражения и то така поетично.

Научете повече тук.

Можете да закупите книгата от нашия онлайн магазин тук: Каймакъ-Чаланъ Том 1 – Красимир Узунов